Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Teatrul Național Radiofonic la 83 de ani
ION VALJAN sau FASCINAȚIA TEATRULUI

Joi, 9 Februarie 2012
 
La 18 februarie 1929, se transmitea în direct din studioul Societății Române de Radiodifuziune prima piesă de teatru radiofonic – comedia într-un act „Ce știa satul” de Ion Valjan, cu Maria Filotti și Romald Bulfinski. Revista Radiofonia de la acea vreme, își informa cititorii-auditori despre această „ primă încercare de a da teatru în studio” și despre dramaturgul V.Al.Jean (Ion Valjan), considerat „autorul primului teatru radiofonic”.

De la începuturi și până astăzi, Teatrul Radiofonic a traversat diverse etape, fiecare dintre acestea purtând amprenta profesionalismului celor care au lucrat sau au colaborat aici: actori, dramaturgi, regizori artistici, regizori tehnici specializați, compozitori și regizori muzicali, regizori de studio, realizatori, redactori, producători.

De-a lungul celor 83 de ani, Teatrul Radiofonic s-a impus ca o instituție unică în peisajul mass-media cultural și artistic, „un adevărat teatru național” - așa cum îi prezicea Tudor Vianu– fiind teatrul cu cel mai numeros public și cu spectacole realizate după cea mai bună literatură dramatică autohtonă și străină.

Acum, la ceas aniversar, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, un spectacol-document dedicat „autorului primului teatru radiofonic” și extraordinarei sale pasiuni pentru teatru: „Ion Valjan sau Fascinația Teatrului”, după un scenariu radiofonic de Michaela Gulea și Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă.

În distribuție: Virgil Ogășanu, Ilinca Tomoroveanu, Mircea Constantinescu, Annemary Ziegler, Alexandru Pavel, Orodel Olaru, Andrei Țârdea, Petru Hadârcă, Sorin Șaguna, Violeta Berbiuc. Fragmente din Fonoteca de Aur cu: Radu Beligan, Ileana Stana Ionescu, Rodica Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Ion Caramitru, Ion Lucian, Mihai Fotino, Victor Ștrengaru, Sorin Gheorghiu.

Luni, 13 februarie 2012, de la ora 11.00 – la clubul Ramada-Majestic din București, unde va avea loc audiția cu public a acestui spectacol – iubitorii teatrului la microfon sunt invitați să participe, alături de actorii și realizatorii acestei montări radiofonice, la evenimentul care marchează cei 83 de ani de Teatru Radiofonic.

Spectacolul va fi difuzat în premieră, marți, 14 februarie 2012, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Valjan (pseudonim al lui Ioan Al. Vasilescu) și-a împărțit existența între avocatură, politică și teatru. Pasiunea pentru oratorie i-a adus multe succese în tribunal – a fost unul dintre marii maeștri ai barei. Apoi, pasiunea pentru o politică cinstită, închinată intereselor naționale, l-a determinat să nu se aplece în fața ocupantului, oricare ar fi fost acela. A fost deținut politic, condamnat la 15 ani. A rezistat numai 10 ani, în perioada 1950-1960, în condiții de detenție cumplite, la Jilava, Aiud, Ocnele Mari și Pitești
.

Mai presus de orice, pasiunea pentru teatru, a fost definitorie pentru formarea intelectuală și artistică a lui Valjan, preocuparea sa în acest domeniu fiind totală: ca spectator, ca publicist interesat de fenomenul teatral din perioada interbelică și mai ales, ca autor dramatic.Comediile sale și-au câștigat încă din timpul vieții scriitorului, un loc important în peisajul dramaturgiei românești din prima jumătate a secolului XX, alături de cele semnate de Alexandru Kirițescu, George Ciprian, Tudor Mușatescu sau Mihail Sebastian.


Prin 1937, Eugen Lovinescu îl numea „umoristul nostru cel mai bun, cu o notă de finețe în observație”. A fost Director al Teatrului Național din București și Director General al Teatrelor.


A inaugurat teatrul la microfon
cu piesa Ce știa satul, comedie într-un act scrisă în 1912, considerată de către același Eugen Lovinescu, „poate cea mai bună comedie într-un act din literatura noastră”.

La zece ani după moartea lui Valjan, în închisoarea comunistă, prin anii `70, când piesele lui nu
mai puteau fi văzute la teatru, aproape toate, au început să fie jucate la teatrul radiofonic: Ce știa satul, Nodul gordian, Generația de sacrificiu, O inspecție 1936, Norocul, Cuceritorii, Când soarele se uită înapoi... și au putut astfel, să rămână în conștiința publicului.

A fost fascinat de TEATRU până în ultima clipă a vieții, învăluind toată durerea unei generații
într-o atmosferă de umor susținut, un adevărat râs printre lacrimi...

Premiera radiofonică:„Ion Valjan sau Fascinația Teatrului”de Michaela Gulea și Magda Duțu

Marți, 14 februarie 2012, ora 19.00 – Radio România Cultural


Echipa de realizatori:

Regia artistică: Petru Hadârcă.
Regia muzicală: Luiza Mateescu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor și producător: Magda Duțu.
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro