Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Spectacole din Irlanda și Marea Britanie, lecturi cu tangaProject și teatru radiofonic, la FNT 2010

Luni, 25 Octombrie 2010
 

Spectacole din Irlanda și Marea Britanie, lecturi cu tangaProject și teatru radiofonic, la FNT 2010

Sun, 24 Oct 2010 11:46:31 GMT

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Spectacole din Irlanda și Marea Britanie, coproducția "Cartea vițelului", lecturi cu tangaProject, conferința "Actorul și măștile sale", susținută de Mihai Măniuțiu, și spectacole de teatru radiofonic vor fi prezentate la Festivalul Național de Teatru (FNT), în secțiunea "FNT vă recomandă".

Festivalul Național de Teatru, ce se va desfășura între 30 octombrie și 7 noiembrie, dorește să aducă în atenția publicului, pe lângă structura oficială, și evenimente conexe care ar putea interesa un public iubitor de teatru în toate formele sale. De aceea, din 2008, festivalul are o secțiune numită "FNT vă recomandă", ce include producții de teatru, conferințe, lansări de carte, lecturi, dezbateri, expoziții conexe artelor spectacolului, organizate de diferite instituții. Acestă structură a fost creată pentru a încuraja organizatorii de evenimente teatrale și în speranța că ea se va transforma, în timp, în ceea ce alte festivaluri mari din lume numesc "Off".

În 2010, în această categorie intră trei producții din străinătate: "Who is Fergus Kilpatrick?", un spectacol de Jose Miguel Jimenez (The Company, Irlanda), "Cartea vițelului", după un scenariu de Codrina Pricopoaia, în regia lui Dominique Fataccioli, o coproducție Théâtre du Bourg-Neuf, Cie Acaza, 'A href="mailto:atbiosph?re@biosph?re"'atbiosph?re@biosph?re'/A', ce a fost prezentată la Avignon Off 2010 cu titlul "Mămăligă ou le livre du veau", și "Trespass", semnat de coregrafii Thomas Noone și Rob Tannion (StopGap Company, Marea Britanie).

În plus, pe 4 noiembrie, tangaProject propune o după-amiază de lecturi speciale, la Căminul de persoane vârstnice "Moses Rosen", după povești personale ale rezidenților căminului, dezvoltate alături de artiștii tangaProject.

Radio România Cultural propune în perioada FNT producții după piese românești contemporane ale dramaturgilor Radu Macrinici, Andreea Vălean, Mihai Ignat, Petre Barbu, Lia Bugnar, Theo Herghelegiu, Emanuel Pârvu și Mimi Brănescu. Programul se numește ON AIR și va putea fi ascultat din 30 octombrie.

Centrul de Excelență în Studiul Imaginii organizează la Biblioteca Centrală Universitară, pe 5 noiembrie, o conferință inedită - "Actorul și măștile sale" -, susținută de regizorul Mihai Măniuțiu și invitații săi: Marcel Iureș, Irina Petrescu, Radu Amzulescu, Oana Ștefănescu și Marian Râlea. Evenimentul face parte din noua serie de conferințe coordonate de profesorul Sorin Alexandrescu, intitulată "Cultura bate criza" (CuBaCri).

Pe toată perioada festivalului, la Fundația Löwendal va putea fi vizitată o expoziție de scenografie și grafică: "George baron Löwendal - în contextul avangardei europene din prima jumătate a secolului XX", care prezintă o parte dintre lucrările artistului din perioada de scenograf al Teatrului Național din Cernăuți și portrete în cărbune ale altor renumiți artiști.

În plus, ca un eveniment inedit, FNT sprijină Lecturi Urbane, o inițativă care își propune să promoveze lectura în locurile publice și actul cititului în general. Așadar, vor exista două cutii de colectare în locațiile FNT în care se pot dona cărți pentru edițiile următoare din Lecturi Urbane.

În afară de spectacolele "Who is Fergus Kilpatrick?" și "Cartea vițelului", care se vor juca la Teatrul Foarte Mic, la celelalte evenimente din secțiunea "FNT vă recomandă" intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Național de Teatru, ajuns la cea de-a 20-a ediție, va cuprinde spectacole invitate din străinătate, dar și cele mai bune reprezentații de la teatrele din România.

Astfel, renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski a confirmat că va veni la București, la FNT, cu spectacolul "Dibuk" după textul clasic al lui Solomon An-ski și nuvela contemporană a Hannei Krall. Cu ocazia primei veniri în România a lui Krzysztof Warlikowski, Fundația Culturală "Camil Petrescu" va lansa versiunea în limba română a volumului Théâtre Ecorché, cu sprijinul Institutului Polonez din București și al Festivalului Național de Teatru.

Totodată, spectacolele "Hey, Girl!", de Romeo Castellucci, și "Regele moare", de Silviu Purcărete, se numără printre cele mai importante evenimente ale ediției a XX-a a Festivalului Național de Teatru. Ediția de anul acesta readuce seria de spectacole din străinătate, care a lipsit anul trecut, din cauza bugetului foarte redus.

Printre premierele care vor fi prezentate în FNT se numără "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), și un spectacol de Rodrigo Garcia (Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Timișoara).

De asemenea, în FNT vor fi prezentate următoarele debuturi: "Exil în pământul uitării", de Andreea Tănăsescu (Centrul Național al Dansului București), și "Funcționarii", de Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul Metropolis).

Selecția națională a FNT include spectacole din toate marile teatre din țară: "Breaking the Waves (Viața binecuvântată a lui Bess)", montat de Radu Nica după filmul lui Lars Von Trier la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, "Herr Paul", prezentat de Radu Afrim la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, "20/20", piesă montată de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick de la Târgu Mureș, "Odiseea" - spectacol montat de Tim Carroll la Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova și "Strigăte și șoapte", de Andrei Șerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca).

Din festival nu lipsesc nici spectacolele din Capitală. Printre acestea se numără "Sfârșit de partidă", de Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis), "Legenda Marelui Inchizitor", de Radu Penciulescu (Teatrul Național București), și "Elling", de Vlad Massaci (Teatrul de Comedie).

Anul acesta, față de edițiile trecute, spectacolele independente nu vor mai fi prezentate separat, ci în cadrul selecției naționale "Spectacole românești de top". Astfel, din această secțiune face parte și montarea independentă "Capete înfierbântate", de David Schwartz (Centrul de Introspecție Vizuală și Tanga Project).

Festivalul va mai include, ca și anii trecuți, lansări de carte și dezbateri.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro