Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

„Martori ai istoriei”, teatru radiofonic serial de Pușa Roth

Miercuri, 14 Decembrie 2011
 

„Martori ai istoriei”, teatru radiofonic serial de Pușa Roth - Proiect al Societății Române de Radiodifuziune, dedicat împlinirii a 22 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

RADOR (13 decembrie) - „Martori ai istoriei”, teatru radiofonic serial de Pușa Roth, este un proiect special al Societății Române de Radiodifuziune, dedicat împlinirii a 22 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Cele cinci episoade, în regia artistică a lui Vasile Manta, vor fi difuzate în zilele de 15, 16, 19, 20 și 21 decembrie, la ora 23:00, la Radio România Actualități. „Am ales cinci subiecte, spune autoarea, cinci momente care mi s-au părut că pot suporta povara ficțiunii, mai ales că există destul de multe semne de întrebare asupra unor evenimente petrecute acum 22 de ani. Pentru acest serial am folosit documente care au fost făcute publice, dar și declarații și documente care nu au apărut nicăieri până acum.” Într-un limbaj teatral adecvat, expresiv, refăcând atmosfera tensionată, dramatică a acelor zile, elementele de ficțiune potențează reconstituirea documentară a unor momente ale Revoluției din decembrie. O parte dintre personajele cu nume fictive din „Martori ai istoriei” au identitate reală: „Mulți dintre interlocutorii mei nu au dorit să apară cu numele reale, de aceea, evident, numele personajelor sunt fictive. Sigur, nu este un lucru obișnuit să ceri unor oameni, mulți dintre ei greu încercați de evenimentele din decembrie ’89, să devină personaje într-o piesă de teatru radiofonic. Nu poți accepta ușor să devii martorul propriei tale suferințe! Cred că doar promisiunea fermă a păstrării anonimatului i-a determinat să vorbească.”

Primul episod, „Cimitirul uitat”, este dedicat Timișoarei, mai exact victimelor ale căror trupuri au dispărut. În al doilea, „Uciși în noapte”, Pușa Roth are ca punct de plecare declarația unui revoluționar prezent în stradă în noaptea de 21 decembrie 1989, la București. „Sibiu mon amour”, episodul al treilea, este dedicat celor 800 de oameni deținuți în bazinul de înot de la Sibiu, pentru că au fost considerați în mod absurd teroriști. Coșmarul trăit în acele zile a lăsat urme adânci în viața acestor oameni. „Treptele puterii” este povestea unui fost ofițer prezent în primele zile ale Revoluției la datorie, în sediul fostului Comitet Central, unde a fost învinuit de terorism și arestat. Episodul al cincilea, „Ultimul zbor”, are ca subiect evenimentele de la Aeroportul Otopeni, din dimineața zilei de 23 decembrie 1989, când au fost uciși 48 de elevi de la Școala de subofițeri de la Câmpina. „Supraviețuitor al măcelului de la Aeroport, Max, nume fictiv, s-a retras din Armată și încearcă de 22 de ani să uite acest episod. Dar cum să uite când nici acum nu are o explicație plauzibilă? După 22 de ani a avut puterea să povestească...”

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro