Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

PREMIANȚII FĂRĂ PREMII - ediția 110

Vineri, 19 August 2016
 

Agerpres 16 august 2016

Regizorii sunt, de regulă, oamenii care stau în spatele reflectoarelor, în spatele scenei, ei sunt cei care trimit în linia întâi a actului artistic propriile suflete prin emisari, prin intermediul protagoniștilor care ies la rampă în fața publicului. În cazul teatrului radiofonic, acolo unde 'teatrul se vede cu inima și cu mintea', regizorul trece aproape neobservat. Pentru ediția din această săptămână a campaniei 'Premianții fără premii' vă propunem întâlnirea cu maestrul Mihai Lungeanu, omul care de decenii stă în spatele teatrului venit pe unde radio.

Pe următorul protagonist l-am descoperit ca urmare a unei propuneri venită din partea unui amic. A făcut de câteva ori vorbire despre domnia sa, a insistat ușor, atât cât a trebuit pentru a stârni curiozitatea, iar apoi a tăcut. Într-una dintre zile a trimis un mesaj simplu 'domnul Lungeanu este aici la mine, vă puteți vedea!?'. Am dat curs invitației, fără prea mare entuziasm, fapt pe care îl mărturisim acum, ca pe o penitență. Cunoașterea domnului Mihai Lungeanu a generat o trăire sufletească greu de exprimat în cuvinte. Am aflat că de mai bine de 40 de ani trudește pe ogorul teatrului, al teatrului radiofonic, al artei teatrale în general. Nu știm dacă ar fi bine să începem cu proiectele domniei sale în materie culturală din momentul de debut sau cu cele mai noi. Fiecare dintre ele dau greutate unei personalități formate în timp și care mai are încă multe de spus în acest domeniu.

L-am rugat pe domnul Lungeanu, înainte să accepte invitația noastră, să participe la una dinre edițiile acestei campanii, lucru care s-a și întâmplat. Suntem bucuroși să prezentăm opinia invitatului nostru în legătură cu această campanie civică: 'Premianți fără premii?! Pare ușor paradoxal, dacă ne gândim că însuși titlul de premiant este în sine semnul considerației acordate de societatea din care face parte premiantul... (cf. lat. praemium - Recompensă materială sau distincție acordată cuiva pentru merite și succese deosebite obținute într-un domeniu de activitate, la un concurs etc.)... Așadar, în lipsa vreunui stimulent material, nu ne putem gândi decât la compensarea sa prin calitatea și energia aprecierilor cuprinse în semnul distincției acordate. Este ceea ce am observat, cu emoție, la întâlnirea de sâmbătă 6 august dedicată acestei campanii, petrecută lângă fântâna din centrul orașului...

Invitat și eu să devin parte a acestei campanii, mă descopăr nu doar nepregătit dar și insuficient de merituos pentru a corespunde distincției pe care un grup de oameni (sinceri, motivați, pasionați, perseverenți) se pregătesc să mi-o acorde, public, pentru, probabil, merite știute sau nu. Am senzația că acest premiu vine dintr-o altă dimensiune decât cea administrativă sau profesională, și că valoarea sa reală acoperă o poveste de viață obligatoriu adevărată, (așa cum și basmul românesc păstrează ambiguitatea expresiei 'fără de preț'). Mă declar impresionat și recunoscător proniei că îmi va da șansa unei inefabile și indefinibile întâlniri cu o parte dintre concetățenii (inimoși și generoși) ai unui oraș în care destinul m-a așezat și pe care îi voi purta, ca adevărat premiu, în toate clipele rămase vii dintr-o viață dedicată artei, teatrului, oamenilor'.

Pentru exemplul de dăruire în folosul artei teatrale, pentru întreaga sa carieră, vă propunem să ne întâlnim cu domnia sa și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 20 august 2016, ora 11.00, domnul Mihai Lungeanu vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul 'Premianții fără premii'

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui 'să se facă'. Dintr-un singur și banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet față de cum ne-am fi dorit, și merge în continuare. Proiectul social 'Premianții fără premii' se vrea o modestă răsplată din partea societății pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieșim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulțumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaștem, să-i mulțumim că există și să-i strângem mâna în semn de prețuire și respect.

Vă invităm să fiți parteneri ai unui proiect care dorește să descopere și să redescopere valorile României.

DEVA, 16 AUGUST 2016

Dan Terteci, Jurist asistent comunicare și relații publice

(Comunicat de presă - Campania 'Premianții fără premii')


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro