Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

"Livada de vișini" de Anton Pavlovici Cehov, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Vineri, 15 Aprilie 2016 , ora 9.42
 

14 aprilie 2016

Radio Romania Cultural

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 21 aprilie 2016, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov. Traducerea: Raluca Rădulescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Diana Dumbravă, Rodica Mandache, Dan Aștilean, Constantin Dinulescu, Alexandru Bindea, Ana-Maria Bălescu, Felicia Pinte, Toma Cuzin, Bogdan Dumitrescu, Eduard Adam, Ioana Calotă, Gavril Pătru și Ion Haiduc. La chitară: Victor Prundea.

Regia de montaj: Florin Bădic.

Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicală: Patricia Prundea.

Inginer de sunet: Iulian Iancu.

Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Spectacolul reprezintă o restituire integrală a textului lui Anton Pavlovici Cehov, într-o traducere contemporană, proaspătă, expresivă, capabilă să ne apropie universul cehovian, să ajute spectatorul/ascultătorul de secol XXI să i se integreze pe deplin. Unul dintre meritele acestei traduceri este acela de a conține o scurtă scenă, care a lipsit până acum din alte tălmăciri în limba română, un pasaj care fusese eliminat de către Konstantin Sergheevici Stanislavski, la premiera din 1904 a piesei.

Viziunea regizorală a lui Gavriil Pinte se distinge printr-o abordare profundă a universului cehovian, în acord cu intențiile dramaturgului: teatralitatea dobândește multiple valențe, iar piesa este privită ca „o comedie, pe alocuri aproape o farsă”, așa cum autorul ei o cataloga. Livada de vișini, crede  regizorul  Gavriil  Pinte, este  povestea  unui  eșec, însă la acest eșec nu trebuie să se ajungă într-un stil teatral melancolic și plictisitor, ca în atâtea alte montări cehoviene, ci cu febrilitate, cu vitalitate, într-o adevărată euforie a dezastrului. Cehov este tratat ca un precursor al existențialismului și al teatrului absurdului, menținând însă cadrul realismului psihologic; personajele nu comunică, iar alienarea și înstrăinarea lor sunt dublate de o permanentă nevoie de a se autoiluziona, de a se minți pe ele însele. 

„Este important – afirmă Gavriil Pinte – că, în contextul dramaturgiei cehoviene, în Livada de vișini lipsește personajul doctorului. Cred că lipsește cu sens. Este o lume căreia nici medicul nu mai are ce să-i facă; prin urmare, avem de a face cu o absență elocventă”.

Actorii imprimă acestui univers amprenta emotivității și a talentului lor, iar coloana sonoră susține impecabil viziunea regizorală. Frigul  din  piesă, ce-și află un corespondent interior în sufletele personajelor, spiritele care traversează ireal livada de vișini sunt sugerate prin vibrații auditive, ecouri și sonorități semnificative. Dispuse cu precizie, elementele acustice contribuie la alcătuirea unui ansamblu artistic expresiv și echilibrat, în care vocile, inflexiunile, tăcerile dobândesc o valoare aparte. Muzica spectacolului emană o tulburătoare nostalgie, delicatețe și subtilitate, iar dispunerea vocilor în acest cadru se realizează cu un deosebit simț al plasticii sonore.

Spectacolul Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov va putea fi audiat în avanpremieră luni, 18 aprilie 2016, la ora 10.40, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din București.


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro