Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Gala de Premiere a campaniei „Noi susținem Excelența! – Mihai Eminescu 2016”

Luni, 25 Ianuarie 2016 , ora 12.03
 

ROMEDIA (Grecia), 21 ianaurie 2016 - O inițiativă a publicației de limba română „Occidentul Românesc” din Spania, membră a Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni.

Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, la o zi după aniversarea a 166 de la nașterea marelui nostru Eminescu, doi emeriți prezentatori de radio de la București, Pușa Roth și Costin Tuchilă, ei înșiși oaspeți de onoare, au rostit cuvântul de deschidere al manifestării.

Invitații și laureații au răspuns apelului venind din foarte multe țări ale lumii: România, SUA, Austria, Spania, Anglia, Germania, Belgia, Grecia, Israel. Scena frumoasei săli festive decorate cu steagurile Spaniei, României, Europei și Comunității Valenciene, ecranul supradimensional pe care s-au proiectat pe tot parcursul evenimentului pagini din ziarul lunar „Occidentul Românesc” – care a aniversat peste 5 ani de apariție neîntreruptă, într-un tiraj de mii și mii de exemplare distribuite în întreaga Spanie – elegantele bannere, care individualizau publicația, sponsorii, colaboratorii și partenerii acestei întâlniri, masa cu trofeele câștigătorilor și, nu în ultimul rând, prezența mai mult decât agreabilă a participanților, în ținute de sărbătoare plăcute vederii, au contribuit din primul moment la crearea unei atmosfere de vârf și, așa cum sugerează și numele manifestrării, au respirat excelență!Gala.Premiere.Noi.Sustinem.Excelenta.POZA-GRUP

După ce au prezentat pe scurt istoricul și obiectivele campaniei „Noi susținem Excelența!”, subliniind că ea este rezultatul unic al eforturilor exclusive ale echipei redacționale „Occidentul Românesc”, sub conducerea neobositei Doamne Redactor-Șef Kasandra Kalmann Năsăudean, prezentatorii Pușa Roth și Costin Tuchilă, făcând echipă perfectă, în manieră inconfundabilă, l-au evocat pe marele nostru Eminescu, poetul și publicistul, precursorul și mentorul tuturor celor care activăm ca jurnaliști, inclusiv în ziua de astăzi.

Întregul set de dialoguri, prezentări și cuvântări a fost tradus simultan de către Dorina Apostol – Președinte al Asociației Română din Comunitatea Valenciană „Ulpia Traiana”. Sub îndrumarea dânsei, grupul de copii participanți la cursul de Limbă, cultură și civilizație românească din Benidorm, Altea și Alfáz del Pi – Provincia Alicante au susținut un înduioșător program artistic, axat în principal pe teme eminesciene.

S-a trecut apoi la premierea și înmânarea frumoaselor trofee câștigătorilor concursului de proză scurtă și poezie (15 ianuarie – 15 august 2015), concurs deschis românilor din țară și din străinătate la care au participat nu mai puțin de 637 de pasionați ai scrisului. S-a vorbit despre acțiunea de promovare a limbii române și despre spațiul rezervat în paginile ziarului pentru lucrări interesante și atractive, ca lectură pentru copiii români, pagină coordonată de profesoara de limba română Letiția Coza.

A urmat o pauză de 30 de minute, timp în care, organizatorul evenimentului a invitat toți participanții să guste din produsele românești tradiționale oferite de către renumita fabrică de mezeluri Carmangeria Românească din Zaragoza, sucuri și apă minerală marca Frutti Fresh, cafea, precum și produse de patiserie din partea cofetăriei Amandina din Madrid.

S-a trecut la partea a doua a festivității de premiere, dedicată de această dată românilor care prin pasiune și dăruire fac performanță în țările lor de adopție.

Acesta a fost, după părerea mea, punctul culminant al întregii manifestări, prin densitatea de personalități care au urcat pe scenă, prin uimitoarele performanțe enumerate în prezentările făcute fiecăruia dintre ele, prin frumusețea mișcătoare a cuvintelor de mulțumire adresate de către laureați, publicului. La potențarea emoțiilor noastre a contribuit din plin și talentul moderatorului acestei festivități de premiere, criticul literar și colaboratorul veteran al ziarului „Occidentului Românesc”, senior editor – Dan Caragea.

Ar fi imposibil să trec în revistă fiecare personalitătate distinsă cu Premiul de Excelență. Au fost de la simpli muncitori până la cercetători, profesori, medici, scriitori, pictori, designeri, avocați, sportivi, muzicieni, oameni de afaceri, cu toții apreciați și respectați pentru modul ireproșabil în care își exercită profesiile.

Ar fi o mare nedreptate să uităm pe vreunul dintre ei, dar încerc măcar să schițez câteva dintre performanțele care mi-au rămas întipărite în amintire, un fel de catalog WhoŽs Who al românilor din străinătate: creatoarea rochiilor purtate de laureatele concursului Miss World Spain 2015 și Miss World 2015 este româncă; una dintre profesoarele universitare cele mai respectate din Spania este româncă; sufletul și efigia însăși a Asociației Mihai Eminescu din Viena este o doamnă româncă, distinsă și solară, care a concurat în frumusețe cu superba ie pe care a etalat-o cu mândrie nedisimulată (un cadou prețios din partea Vetei Biriș, aveam să aflu mai târziu). Apoi bărbații: ofițer român cu grad de colonel care a făcut parte din comandamentul NATO în Spania; proprietarul celei mai mari fabrici de mezeluri tradiționale din Spania și din comunitățile românești din Europa; cel mai profesionist avocat român în avocatura de business. Și lista ar putea continua la infinit. Dar nu numărul personalităților, ci calitatea lor primează, iar legat de acest aspect al sensibilității noastre tipice și al modestiei specifice românilor, nu voi uita cuvintele fiecăruia dintre ei, atunci când, la microfon a destăinuit nu doar succesele ci și eforturile și sacrifiiciile pe care le-a făcut pentru a ajunge acolo unde se află acum: pe podium.

După încă o pauză de o jumătate de oră, timp în care iarăși ne-am desfătat cu apetisantele produse românești – mezeluri, cozonac și prăjituri coborâte parcă din amintirile copilăriei, lucruri de care noi ducem dorul neîncetat în Spania – s-a trecut la onorarea celor care prin efortul lor benevol, fără recompensă materială, fac posibilă existența vieții comunității românești din Spania, organizând activități culturale și promovând o imagine pozitivă a țării noastre, inclusiv ca scriitori sau jurnaliști.

Așa cum bine a menționat Kasandra Kalmann Năsăudean, nu este deloc ușor să duci o asemenea muncă, oglindind aspectele pozitive legate de poporul nostru, în condițiile în care presa de senzație caută mereu să pună în evidență performanțele nedorite ale celor care sunt certați cu legea, acel procent caracteristic oricărei națiuni, care nu ne face onoare, dar nici nu ne caracterizează definitoriu.

UJRP-Gala.SpaniaSpre finalul Galei, solistul legendarei formații de rock PHOENIX, Nicu Covaci, laureat al Galei, stabilit în Spania, acompaniat de doi colaboratori, a susținut un minirecital cu piese pe care mulți le-au cântat în cor (Strunga, În umbra marelui URS, Mugur de fluier…). Au fost momente extrem de vibrante, care ne-au amintit de istoria mai recentă, de tinerețea pe care mulți dintre noi au petrecut-o într-o țară ferecată, în care muzica acestor băieți curajoși a fost una dintre puținele licăriri de speranță pe care le mai aveam, noi cei care … „împușcam în lună”, cum bine ne-a mai (în)cântat odată solistul.

Ziua s-a încheiat cu o cină festivă bogată și prelungită, oferită de redacția „Occidentului Românesc” la restaurantul din incinta Hotelului Servigroup Diplomatic din Benidorm, (hotel în care, premiații sosiți din alte țări ale lumii au locuit pe parcursul evenimentului, bucurându-se de un confort și servicii impecabile și de mare clasă oferite de o echipă de profesioniști condusă de Domnul Javier Cabrera – directorul Hotelului Servigroup Diplomatic), într-o atmosferă la fel de selectă. A fost genul de companie care convinge pe fiecare dintre noi că suntem capabili să modelăm lumea care ne înconjoară prin simpla acțiune de a ne dărui cu trup și suflet lucrului bine făcut, pasiunii pentru performanța maximă. Într-un astfel de mediu, excelența poate fi la îndemâna fiecăruia dintre noi!

A consemnat Gabriela Căluțiu Sonnenberg


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro