Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Vineri, 20 Iunie 2014 , ora 9.52
 

Săptămâna aceasta are loc cea de a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. Festivalul este organizat de Radio România, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesei Moștenitoare Margareta a României.

În urma preselecțiilor, în concurs au intrat 44 de producții, spectacole radiofonice inovatoare din 21 de țări din întreaga lume. Între 16 și 22 iunie au loc audițiile și dezbaterile cu juriul și creatorii programelor înscrise în festival.

Juriul este format din personalități și profesioniști de renume: scriitorul și regizorul italian Idalberto Fei, Președintele Juriului, Alison Hindell, redactor-șef al Departamentului Teatru al BBC și Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia. România este reprezentată în juriu de criticul de teatru Cristina Modreanu și de Domnica Țundrea, redactor și producător, Redacția Teatru a Radiodifuziunii Române.

ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României, sub al cărei Înalt Patronaj se desfășoară festivalul, a acceptat cu generozitate să transforme ceremonia de premiere de la Palatul Elisabeta într-o frumoasă tradiție, acceptând să înmâneze și anul acesta premiile Grand Prix Nova.

Gala de premiere a festivalului va avea loc la Palatul Elisabeta sâmbătă, 21 iunie, la ora 17:00.

Față de prima ediție s-au înregistrat mai multe schimbări în regulament, care au facilitat comunicarea cu autorii străini și au dinamizat procesul de predare a materialelor radiofonice și a informațiilor referitoare la programe. A fost creată o procedură de înregistrare on-line a lucrărilor, care a condus la o creștere substanțială a numărului de aplicanți.

Grand Prix Nova și-a creat deja o reputație în rândul festivalurilor internaționale și, judecând după calitatea producțiilor, și-a definit riguros profilul provocând mai multă originalitate și inovație în producția radiofonică din întreaga lume.

La 18 februarie 1929, avea loc la Radiodifuziunea Română prima difuzare în România a unei producții de teatru radiofonic, cu piesa „Ce știa satul” de Ion  Valjan, în interpretarea actorilor Teatrului Național din București, Maria Filotti și Romald Bulfinski. Cu aproape 85 de ani mai târziu, aceeași piesă, de data aceasta într-o adaptare realizată de Mihai Lungeanu, a marcat, pe 5 octombrie 2013, închiderea Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

 „Este omagiul nostru pentru aceia care în anii 1928 – 1929 aveau curajul să inoveze, să inventeze un nou mijloc de comunicare în masă, dar, mai mult decât atât, să inventeze – s-a dovedit în timp – un nou gen artistic: teatrul radiofonic”, a mărturisit Attila Vizauer, redactorul șef al Redacției Teatru a Radio România.

A fost o perioadă când piesele de teatru radiofonic se produceau și se transmiteau live, cu public în sală. Pe scena sălii mari a Radiodifuziunii se aflau, la un loc, actorii și specialiștii de sunet, tehnicienii, iar publicul stătea în sală și asista la cum se face teatru radiofonic. În amintirea acelor vremuri, adaptarea după „Ce știa satul”, intitulată „Ce știe orașul”, a fost prezentată pe scena Teatrului de Comedie din București, în fața unui public numeros. 


Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro