Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Regizorul Attila Vizauer, despre II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova"

Luni, 16 Iunie 2014 , ora 10.10
 
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (16 iunie 2014, ora 9:25) - "Matinal" - Realizator: Eugen Rusu - Astăzi se deschide cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova", în organizarea RADIO ROMÂNIA, sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României. Despre competiția în care s-au calificat 44 de producții, spectacole radiofonice inovatoare din 21 de țări din întreaga lume, vorbim în această dimineață cu managerul de proiect, regizorul Attila Vizauer. Bună-dimineața.

Attila Vizauer: Bună-dimineața, mulțumesc de invitație.

Realizator: Bine ați revenit aici, la "Matinal", pentru că prima ediție tot noi doi am vorbit, am început-o, practic, am făcut un promo pentru aceaastă primă ediție.

Attila Vizauer: Mulțumesc și pentru invitația de la această a doua ediție.

Realizator: A fost un mare succes.

Attila Vizauer: Da, aceasta cred că este principala diferență dintre prima și a doua ediție a festivalului. În prima ediție aveam emoții, neștiind în ce măsură vor răspunde marile companii producătoare de radio, marile companii de radio producătoare de teatru radiofonic. Ei bine, numărul participanților anul trecut a fost foarte mare și au venit cu entuziasm, arătând un interes extraordinar. Anul acesta am fost de curând la Stockholm, la întâlnirea șefilor de departamente de Radio Drama din Uniunea Europeană și am constatat cu mare bucurie că în agenda tuturor companiilor europene de radio se află "Grand Prix Nova", Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic "Grand Prix Nova". Ei doresc să vină...

Realizator: Și-au făcut planuri să vină?

Attila Vizauer: Da, și-au făcut deja planurile să vină. E un interes foarte important al companiilor de radio pentru acest festival și pentru tema festivalului, care este "Inovația". Pe ei îi interesează să intre într-o competiție, dar în același timp, să facă un schimb de experiență, pentru că - nu? - aici vin, participă, sunt prezenți, nu numai prin lucrările lor...

Realizator: Și învață, practic, de la ceilalți...

Attila Vizauer: ...ci vin personal să schimbe idei, să participe la discuții despre inovația în teatrul radiofonic.

Realizator: Și cum au fost selectate producțiile din acest an?

Attila Vizauer: Producțiile din acest an au fost peste 60. În primul rând, criteriile au fost cele legate de valoarea tehnică, de nivelul tehnic. În principiu, cam toate producțiile au trecut acest prim criteriu, eliminatoriu. Apoi au mai fost criteriul definiției "Radio Drama", pentru că festivalul este de teatru radiofonic. Au fost câteva lucrări care se înscriau mai mult înspre documentar și atunci, evident că selecția a fost destul de ușoară. Restul celor 44 de producții care se înscriu în cele două secțiuni ale festivalului, piese de teatru radiofonic de până în 60 de minute sau piese scurte, de până în maximum 10 minute, au fost înscrise în concurs, piese din întreaga lume, din Iran, din Asia, până în Statele Unite ale Americii. Anul acesta am avut surpriza de a avea trei competitori care s-au înscris din Statele Unite la acest festival și spun acest lucru, "am avut surpriza", pentru că Statele Unite sunt cunoscute ca fiind o foarte bună și foarte iubitoare de teatru radiofonic, iar calitatea spectacolelor lor este într-adevăr extraordinară.

Realizator: După selecțiile pentru calificări, cum apreciați producțiile radiofonice? Cum arată viitorul, practic?

Attila Vizauer: Este foarte interesant. În ceea ce privește spectaclul radiofonic de o oră, căutările în acest domeniu de inovație se desfășoară pe o paletă foarte largă. În primul rând, cea a scenariului, a tematicii, apoi a rezolvărilor regizorale și a rezolvărilor sound-designerului. Există veritabile spectacole surprinzătoare prin modul în care ele abordează povestea într-un teatru radiofonic, într-un spectacol radiofonic. La cealaltă secțiune, la secțiunea "Short", piese foarte scurte, de maximum 10 minute, există în competiție spectacole de 1 minut, există spectacole de 2 minute, 5, până în 10 minute maximum. Ele, iarăși, sunt unele scurte povestiri, sunt altele eseuri de sunet și muzică extraordinare, fără absolut nici o replică, dar având o poveste emoționantă în desfășurarea lor. Merită să veniți la Hotel Continental din București, sala de audiții este deschisă, puteți veni să vă așezați pe scaunele foarte elegante și comode ale acestei săli și să audiați, împreună cu cei care participă la acest festival, aceste spectacole. Vreau să spun că în afară de posibilitatea de a audia aceste spectacole radiofonice, se pune la dispziție și textul în engleză al piesei, evident, pentru că ele sunt făcute în diverse limbi ale lumii.

Realizator: Exact, ca și anul trecut, practic. Este foarte interesant și e de văzut acest lucru unic, practic, cum poți să transmiți atâta emoție într-un minut, cum ați spus dumneavoastră, la categoria "Short", într-adevăr. Ce premii acordă festivalul? Care sunt criteriile după care se vor ghida membrii juriului?

Attila Vizauer: În primul rând, să încep cu premiile. Există trei premii la fiecare secțiune: Premiul I cu Trofeul de Aur, Premiul II, cel de Argint și Premiul III, cel de Bronz și la Secțiunea de "Radio Drama", de până în 60 de minute și la Secțiunea "Short", Premiul I este cel care câștigă și bani - 4.000 de euro pentru Premiul I la secțiunea "Radio Drama" și 2.000 de euro pentru secțiunea "Short". Evident, criteriul principal de jurizare a spectacolelor care au trecut deja de preselecție este inovația, deci ce anume aduce nou în limbajul teatrului radiofonic spectacolul, dar în același timp, fără să piardă din calitatea emoțională, pentru că, așa, experimente în care lucruri ciudate se pot întâmpla, dar fără să treacă rampa, cum se spune în teatru, există foarte multe. Este un juriu competent, de foarte buni specialiști: regizorul și dramaturgul Idalberto Fey din Italia, este vorba de Marina Bagdasaryan de la Radio Kultura din Rusia, Alison Hindell, care este șefa Departamentului Radio Drama de la BBC, vine din nou la București, a fost și anul trecut în juriu, Cristina Modreanu, este un critic de teatru foarte cunoscut în România și amprenta sa este cea de căutător de nou, de proaspăt, în teatru - iată, lucrul acesta îl va face și în teatrul radiofonic, și colega noastră, redactor și producător Domnica Țundrea, care este din Redacția "Teatru" a Societații Române de Radiodifuziune.

Realizator: Eu vă mulțumesc că ați venit din nou la "Matinal" și Doamne-ajută să ne auzim și anul viitor cu cel puțin același succes, deși eu cred că va fi mai mare, pentru că luăm ediția de anul trecut, iată, de anul acesta, un eveniment marca Radio România, de care suntem mândri.

Attila Vizauer: Mulțumesc foarte mult de invitație.

Realizator: Mulțumesc și eu.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro