Ascultă e-teatru

Arhiva Folk fără vârstă / Arhivă

Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu"

Joi, 5 Decembrie 2013
 

Elevii de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, din București, au umplut sala de festivități până la refuz. O să întrebați de ce? Simplu. Colegii lor concurau și aveau nevoie de sprijin la „Folk fără vârstă”, manifestare prea binecunoscută, de șapte ani prezentă în cadrul evenimentelor de gen.

Radio România Actualități, București fm, Radio 3 Net „Florian Pittiș'' și Inspectoratul Școlar al Municipiului București au ales pe cei mai buni dintre elevii licelor din sectorul 6 al Capitalei și au acceptat propunerea directorului Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu”, Pavel Lazarov, de a fi gazda manifestării concurs.

Din discuția pe care am avut-o cu acesta am căzut de acord că folk înseamnă în primul rând comunicare cu oamenii, înseamnă protest, înseamnă muzică și poezie, înseamnă un prea plin de suflet adus în fața tuturor, înseamnă un dor împărtășit, o lumină călăuzitoare. Și mai înseamnă să privești direct în ochii celor care te ascultă, pentru că ochii oglindesc sufletul, o încercare de a aduce frumosul pe scenă urmărind lacrima și lumina chipului.

Concursul a fost deschis de actorul Eugen Cristea, care a luminat întreaga sală cu zâmbetul său, privirea șugubeață și felul în care a ales să slujească muzica prin intermediul prietenei sale, chitara. De altfel, Eugen Cristea face parte dintre cei care susțin acest gen muzical pentru că îl consideră o adevărată hrană pentru suflet, mai ales dacă ea ajunge la tinerii din licee.

Actorul ne povestea în culise că e fericit pentru că participanții s-au ridicat mult peste așteptări. „Foarte bine pregătiți, foarte aproape de curentul folk, extrem de deschiși către lumea muzicii”, conform spuselor lui Eugen Cristea, elevii de la liceele din sectorul 6 au impresionat membrii juriului, dar și întreaga asistență.

Și-au încercat puterile pe scenă și au fost răsplătiți cu premiul III la Interpretare Cristache Vladimir, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, Ioana Florescu și Andrei Șerban Roșu, Liceul Tehnologic „Sf. Antim Ivireanu”, Victor Nițu, Andreea Bucur, Șerban Nițescu, Mihai Benga, Alin Neață, Colegiul Național „Grigore Moisil”. Premiul II a fost obținut de Alexandra Cobuleanu, Alexandra Dinu, Vlad Leonte, Mădălina Bobyk, Colegiul Național „Elena Cuza”, Bianca Mareș, Vladimir Cristache, Cristina Trofin, Licul Teoretic „Eugen Lovinescu”. Premiul I a fost împărțit de Marian Ivan, Nicolae Andrei, Cristian Florea, Marian Turtoi, Liceul Teoretic „Marin Preda”, și Iulia Alexandra Vasile, Daniel Dumitru, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Ghe. Airinei”.

Marele premiu a fost obținut de Claudia Dumitriu, de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, vocea ei detașându-se din start. Însă a mai avut un atu, susținerea colegilor ei.

În șapte ani de „Folk fără vârstă” nu am întâlnit un asemenea colectiv, o asemenea colegialitate precum aici, la Liceul „Tudor Vladimirescu”. Fapt demn de semnalat cu atât mai mult cu cât liceenii de aici i-au aplaudat pe toți cei care au participat la concurs. Toți cei care au urcat pe scenă au fost recompensați de sponsorul concursului, Hora Reghin cu instrumente muzicale.

Președinta juriului, Zoia Alecu, a reușit să încălzească atmosfera din sala de festivități a liceului la maximum, iar majoritatea celor prezenți au cântat în același timp cu artista. Apoi, pe scenă a urcat pentru prima dată în cei șapte ani de existență ai manifestării-concurs nimeni altul decât Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu. „Nu poți să bagi un munte într-o eprubetă. Tata a fost formidabil. Rar. A fost o experiență pe care n-o poți cuprinde într-o frază. S-a implicat în viața noastră din toate punctele de vedere: și ca tată, și ca șef, învățător, corector, prieten. Ne-a identificat posibilitățile și ne-a împins să ne transformăm timiditățile în calități. Nu ne-a încurajat punctele slabe, cred eu”, spunea Andrei Păunescu atunci când l-am întrebat cum era tatăl său. Pe scenă a adus cu glasul lui ba un blestem, ba o eroare, o taină, un protest, o bucurie în felul lui inconfundabil, unic.

Andrei Păunescu și-a încheiat recitalul cu o piesă ce a reușit să ridice sala în picioare, „Doamne, ocrotește-i pe români!” și am văzut tineri cu lacrimi în ochi, emoționați, care cântau mândri că sunt români. Nu e puțin lucru. Clar e un semn de speranță pentru noi toți! De fapt, aceasta a fost și concluzia la care au ajuns și prezentatoarea manifestării, cantautoarea Maria Gheorghiu, și producătorul acesteia, Manuella Popescu, Radio România – Redacția Teatru.



Loreta Popa
Arhiva : 2014 | 2013 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro