Ascultă e-teatru

Arhiva Folk fără vârstă / Arhivă

Liceul "Gheorghe Șincai"

Joi, 28 Martie 2013
 

Cea de-a VII-a ediție a manifestării „Folk fără vârstă”, organizată de Radio România împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, a revenit în mijlocul liceenilor la 28 martie, în Sala de festivități a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, o gazdă primitoare și în celelalte șase ediții anterioare, dar mai ales o pepinieră de talente. De data aceasta, organizatorii au decis că ar fi antrenant și în același timp ar dezvolta spiritul de competiție dacă participanții la manifestare ar fi și de la alte licee din sector, precum Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Liceul de Metrologie „Traian Vuia”, Colegiul Național „Octav Onicescu” și Colegiul Național „Ion Creangă”. La preselecție au participat mulți elevi și faptul că la secțiunea „Creație”, pe lângă cei de la „Interpretare” s-au înscris foarte mușți a dat juriului dreptul la speranța că folkul este pe mâini bune în viitorul apropiat. Vom avea nu doar interpreți de talent și și creatori.

Invitații speciali ai evenimentului au fost cantautorii Ducu Bertzi, Mihai Neniță, Eugen Cristea și Ovidiu Mihăilescu, în același timp membri ai juriului. Cea care a prezentat a fost, ca de obicei, cantautoarea Maria Gheorghiu, secondată de realizatorea manifestării – Manuella Popescu. Elevii prezenți în concurs, au redescoperit puterea magică a acestui gen muzical și deși au avut emoții nu au ezitat să urce pe scenă și să se exprime în fața colegilor și a invitaților speciali. Ducu Bertzi, un fervent susținător al acestei manifestări încă de la prima sa ediție, a deschis evenimentul ca să dezmorțească atmosfera conjugând verbul a cânta, demonstrând, dacă mai era nevoie, tinerețea sufletului său, fiind unul dintre puternicii cântăreți care în clipa în care pune piciorul pe scenă se bucură, dar și bucură  pe spectatori cu muzica sa. Ca întotdeauna nu a venit singur, ci însoțit de Mihai Neniță, un virtuoz al viorii deja binecunoscut marelui public.

Apoi Frații Mitrea, Radu și Mihai, câștigătorii mai multor evenimente „Folk fără vârstă” desfășurate la „Șincai”, au predat ștafeta colegilor lor mai mici căci, după edițiile Folk fără vârstă la care au participat în anii de liceu, astăzi cei doi sunt studenți cu acte în regulă. Tinere talente s-au ivit pe scenă, iar premiile, chitare și alte instrumente muzicale, asigurate de sponsorul tradițional Hora Reghin, au ajuns la cei mai buni. Printre aceștia se numără Diana Rubinescu și Cristian Preda - Marele premiu, Gabriel Ioniță loc I “Creație”, Ioana Gherghina și Marian Văduva loc I „Interpretare”. Președintele juriului, Eugen Cristea, emoționat de participarea numeroasă a elevilor, recunoștea că „(…)în toate concursurile este vorba despre bucuria de a descoperi că există o punte între generații. Pe lângă faptul că tinerii sunt încurajați să pună mâna pe o chitară și să se exprime cu ajutorul ei, ei primesc îndemnul de a descoperi cu adevărat ce înseamnă prietenia, de a se cunoaște unul pe altul. Piese aparent fără legătură cu lumea în care ei trăiesc reușesc să le atingă resorturi lăuntrice. Tinerii sunt sensibili și muzica folk ajunge fără îndoială la ei”. Pe scenă a urcat apoi Eugen Cristea și recitalul său de poezie și chitara a demonstrat tuturor celor prezenți de ce este atât de iubit. Nu se știe câtă plăcere îi face că e socotit un actor popular, nici ce simte când este chemat la rampă pentru a primi ovațiile publicului, cu siguranță însă prețuirea generației tinere îl bucură pe deplin.

Ovidiu Mihăilescu și trupa JOI, Ciprian Diaconu și Radu Vălean, au explodat pe scena de la Colegiul “Gheorghe Șincai”, demonstrând ce mult contează comunicarea și rezonanța mai ales pe scenă. Versurile sale ating, echilibrează, deschid ferestre spre locuri despre care inimile doar bănuiau că există. Mereu inspirat, mereu pasionat de oameni, de viață, de muzică și vers, de iubire, Ovidiu Mihăilescu este un exemplu pentru tinerii care descoperă acum chitara și poezia.

Elevii premiați vor participa la emisiunea Mariei Gheorghiu de joi seara, în direct, pe postul București fm. Radio3net „Florian Pittiș”, partener de suflet al manifestării “Folk fără vârstă”, a înregistrat reportaje, interviuri de la acest eveniment, organizat de Redacția Teatru, a Radio România, ce vor fi difuzate în emisiuni muzicale de pe postul Radio România Actualități, București fm și Radio 3 Net. Manuella Popescu, producătorul manifestării, remarca faptul că se simte o creștere clară de valoare a concurenților, de la o ediție la alta, în urma promovării acestui gen muzical în liceele din București și din țară. Folkul este din ce în ce mai aproape de copii, de generațiile tinere.

Folk fără vârstă, ediția a VII - a, debutează cu un prim eveniment,
Concursul - spectacol al liceenilor din sectorul 4


Cea de a șaptea ediție a manifestării „Folk fără vârstă”,  organizată de Radio România în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, va debuta  în ziua de 28 martie, ora 14, în Sala de festivități al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, care s - a dovedit a fi nu numai o gazdă primitoare în toate cele șase ediții anterioare, dar și un veritabil „rezervor” de talente.

Spre deosebire de edițiile anterioare, acest prim eveniment „Folk fără vârstă” al ediției a VII - a, își propune să aducă  în concurs, nu doar elevi de la liceul gazdă a manifdestării, ci și de la alte cinci licee din sectorul 4, după cum urmează: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Liceul de Metrologie „Traian Vuia”, Colegiul Național „Octav Onicescu”, Colegiul Național „Ion Creangă”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Pentru ca acest lucru să fie posibil, realizatoarea manifestării, Manuella Popescu dar și cunoscuții cant - autori Ovidiu Mihăilescu și Maria Gheorghiu au organizat sesiuni de preselecție în fiecare dintre liceele mai sus menționate. Lista tinerilor cant - autori, interpreți și creatori de muzică folk, care vor participa la concursul din ziua de 28 martie, va fi publicată imediat după desfășurarea tuturor preselecțiilor.

Dar, așa cum am anunțat, evenimentul este un concurs - spectacol, nu doar un concurs de creație și interpretare. Spectacolul va fi oferit de cant - autorii invitați pentru a susține recitaluri, iar simpla înșirare a numelor acestora spune deja destul despre calitatea acestui spectacol: Ducu Bertzi, Mihai Neniță, Eugen Cristea, Ovidiu Mihăilescu și Maria Gheorghiu, care va fi și prezentatoarera evenimentului.

Juriul concursului, care va avea în componența sa și cant - autorii vedete, va acorda premii atât pentru creație, cât și pentru interpretare.

Primul eveniment al ediției a VII - a a manifestării „Folk fără vârstă” promite astfel să ofere entuziaștilor liceeni - spectatori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, atât o întrecere spectaculoasă între cei mai talentați liceeni, interpreți și creatori de muzică folk, cât și un concert de mare atracție.

Arhiva : 2014 | 2013 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro