Ascultă e-teatru

In actualitate

Teatrul Național Radiofonic la FIDC 2018, Brasov Ediția a XXIX-a - 2 - 11 noiembrie 2018

Luni, 29 Octombrie 2018 , ora 19.43
 



Teatrul Național Radiofonic participa la FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE DRAMATURGIE CONTEMPORANA de la Brașov (FIDC 2018) - eveniment special în spatiul cultural românesc, organizat de Teatrul "Sica Alexandrescu" Brasov si Primaria Municipiului Brașov.

În cadrul festivalului, vor fi prezentate producții ale teatrelor din România (Teatrul Act Bucuresti, Teatrul de Comedie Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat Bucuresti, Teatrul Mic Bucuresti, Teatrul Odeon Bucuresti, Teatrul "Sica Alexandrescu" Brasov), Ungaria (Csokonai Theatre Debrecen), Grecia (National Theatre of Greece, Athena), Ucraina (Kherson Regional Academic Music and Drama Theatre "Mykola Kulish"), Georgia (Batumi "Ilia Chavchavadze" Profesional State Drama Theatre). Invitat de onoare al FIDC 2018 este câștigatorul Marelui Premiu al ediției de anul trecut, Teatrul Național "Mihai Eminescu" din Chișinau, Republica Moldova.

O secțiune aparte a evenimentului și o surpriza pentru publicul brașovean, o constituie participarea Teatrului Naþional Radiofonic București - Radio România, pentru prima oara, în cadrul FIDC, prin organizarea audițiilor unor creații radiofonice realizate dupa textele unor importanți dramaturgi contemporani sau dupa scenariile de teatru-document din seria Biografii, memorii, inspirate de oameni cu destine exemplare, de personalitaþi ale vieții culturale. Aceste audiții cu public vor avea loc zilnic, în perioada 5 - 11 noiembrie, de la ora 16.00, în Foaierul Teatrului "Sica Alexandrescu" Brașov și vor fi urmate de dezbateri.

Remarcat, în ultimii patru ani, ca o prezenþa inedita - cu un program de audiții și dezbateri care au impresionat prin tematica și realizare - în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinau, Teatrul National Radiofonic stârnește și interesul organizatorilor FIDC de la Brașov și începând de anul acesta, construiește o noua punte de colaborare cu alt prestigios festival, la care participa remarcabile teatre din țara și din strainatate. Astfel, în Foaierul Teatrului Dramatic "Sica Alexandrescu" din Brașov, vor fi ascultate urmatoarele spectacole:

Alegerea - piesa de teatru într-un act scrisa la Versoix în anul 1960 de Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana. Adaptarea radiofonica și regia artistica: Ion Andrei Puican. În distribuție: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihaita, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Calugarita, Marcelo Cobzariu, Daniela Ionita Marcu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Redactor si producator: Domnica Tundrea. Înregistrare din anul 2016.

Piesa Alegerea este o tulburatoare meditatie despre om, despre spiritul si pasiunile lui, despre ispitele de tot felul care-l încearca si despre locul fiintei umane în univers. A fost publicata în volumul Un razboi, un exil, o viata, povestite de Majestatea Sa Regina Ana a României, scrise de Alteta Sa Regala Principele Radu al României, cu un Cuvânt înainte de Majestatea Sa Regele Mihai I al României - volum aparut în 2000, la Editura Humanitas, reeditat în 2004 si 2008.

La început rosu, galben si albastru, apoi rosu si la urma de  Cornel Teulea. Adaptarea radiofonica și regia artistica: Gavriil Pinte. În distribuție: Constantin Codrescu, Marina Fluerasu, George Constantinescu, Mircea Baluta, Mircea Constantinescu, Vlad Radescu, Valentin Teodosiu, Orodel Olaru, Daniel Tudorica, Gavriil Pinte. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Patricia Prundea. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Redactor si coordonator de proiect: Magda Dutu. Înregistrare din anul 2018.
La început rosu, galben si albastru, apoi rosu si la urma gri este un text extraordinar, o dramaturgie contemporana de o putere copleșșitoare; o poveste tragica despre mentalul românesc actual, marcat de fantomele trecutului care nu se lasa parasit, dar nici judecat.

Patru povestiri de Petre Barbu: Gerul iubirii, Rolul vietii mele, La o crâsma din Fundeni, Vai, sarmanul tata! Premiul al II-lea la Festivalul Grand Prix Nova 2013. Regia artistica: Attila Vizauer. În distributie: Vlad Ivanov, Dan Condurache, Dan Tudor, Andreea Vasile, Marioara Sterian, Ana Maria Toghina. Regia tehnica: Mihnea Chelaru. Regia de montaj: Bogdan Golovei si Radu Verdes. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Madalin Cristescu. Redactor: Domnica Tundrea. Înregistrare din anul 2013.

Spectacolul radiofonic aduce în atentia publicului patru povesti de viata, impecabil alcatuite, patru întâmplari asezate într-un crescendo dramatic rascolitor, patru crâmpeie ale unui univers interior nelinistitor si lucid, îmbinând firescul cotidianului cu fiorul tragic, de sorginte aproape metafizica.

Aici, acolo de Mihai Ignat. Adaptarea radiofonica si regia artistica: Diana Mihailopol. În distribuþie: Virgil Ogașanu, Ana-Ioana Macaria, Gavril Patru, Andrei Huțuleac, Liviu Lucaci. Regia de montaj: Florin Badic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: inginer Mirela Georgescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Înregistrare din anul 2018.
Textul exploreaza universul vietii de familie din perspectiva fracturii pe care o provoaca despartirea: femeia pleaca la munca în strainatate, familia se înstraineaza, copilul creste cu un singur parinte. Conflictul reda un caz-tip, o situatie care a luat amploarea unui fenomen social la noi în ultimele doua decenii.
Victoria și Crocodilul de Ion-Costin Manoliu. Regia artistica: Alexandru Dabija. În distribuþie: Olga Tudorache, Mihai Bica, Dorina Lazar, Mircea Constantinescu, Mihai Calota. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Luiza Mateescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duþu. Înregistrare din anul 2007.

Victoria si Crocodilul - In memoriam OLGA TUDORACHE - un spectacol cu ºi despre celebra actrița a teatrului românesc, trecuta la cele veșnice, în urma cu un an. Ultima sa creatie radiofonica este cea din Victoria si Crocodilul, spectacol realizat în anul 2007; o farsa comica, în care interpreteaza rolul unei profesoare de arta actorului, supusa ea însasi unui examen.
Constructia dramatica este inspirata de întâmplari reale din viata Olgai Tudorache și pune în valoare calitatile sale artistice, pe care multe generatii de iubitori de teatru le-au apreciat.

Maria Brâncoveanu - Biruinta Învierii. Scenariu radiofonic de Iuliana Mateescu si Ion-Costin Manoliu. Regia artistica: Nicolae Margineanu. Muzica originala, interpretarea vocala si instrumentala: Adrian Naidin. Premiul pentru Cea mai buna interpretare feminina la Teatrul National Radiofonic, în anul 2017- Maria Ploae. În distributie: Maria Ploae, Damian Victor Oancea, Mihai Bica, Alexandru Georgescu, Cristian Simion, Oana Maria Margineanu, Magda Dutu, Ion-Costin Manoliu, Nicolae Margineanu. Versurile poeziilor: Raboj, Sarpele si Crai nou - Razvan Codrescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Redactor si coordonator de proiect: Magda Dutu. Înregistrare din anul 2017.
MARIA BRÂNCOVEANU, sotia Domnului Tarii Românești Constantin Brâncoveanu, s-a nascut în anul 1661 și a trecut la cele veșnice în 1729. A fost o personalitate impresionanta, remarcându-se în tripla sa calitate: sotie, mama si Doamna a Tarii Românesti. Dupa martiriul Brâncovenilor - și-a purtat crucea durerii cu demnitate și a luptat pâna la sfârsitul vietii pentru a pastra neîntinata memoria Domnului Constantin Brâncoveanu si a fiilor sai.

Pãrintele Arsenie Boca - Taina Iubirii. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistica: Nicolae Margineanu. În distribuþie: Mihai Bica, Dorin Andone, Eusebiu Ștefanescu, Dan Sandulescu, Nicolae Margineanu, Magda Duþu, Oana Maria Margineanu, Alexandru Nedelcu. Cântarile bisericești: Diaconul protopsalt Mihail Buca ºi isonarii: Ionuþ Dima, Stefan Voicu, Ioan Hangu. Regia de sudio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producator: Magda Dutu. Înregistrare din anul 2011.
Parintele Arsenie Boca (1910-1989) - este cea mai mare personalitate spirituala a României secolului XX. S-a nascut la 29 septembrie 1910, în satul Vata de Sus din Tara Zarandului. A studiat la Academia Teologicã "Andreianã" din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. A fost tuns în cãlugãrie la Mãnãstirea Brâncoveanu - Sâmbãta de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic si staret, cu putere si duh apostolesc si chiar prorocesc, a inspirat miscarea unica de la Sâmbata, de redesteptare religioasa si morala a românilor.

Sase autori în cautarea unui personaj de Val Butnaru. Regia artistica: Petru Hadârca. Adaptarea radiofonica: Petru Hadârca si Costin Manoliu. În distributie: Adriana Trandafir, Emil Hossu, Gabriela Popescu, Mihai Bica, Ligia Stan, Dorin Andone, Dan Cogalniceanu, Sorin Gheorghiu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Iulian Iancu. Redactor: Costin Manoliu. Producator: Magda Dutu. Înregistrare din anul 2006.
Mesajul textului lui Val Butnaru este puternic, iar experimentul imaginat de autor reliefeaza probleme existenþiale: condiþia și framântarile creatorului și deopotriva, ale omului. Sase autori, în criza de timp si, evident, de creatie…trebuie sa gaseasca acel personaj emblematic pentru vremurile pe care le traiesc.

Echipa care va reprezenta Teatrul Naþional Radiofonic la FIDC 2018, Brașov:
Magda Duþu - coordonator de proiect, Domnica Țundrea - coordonator de proiect,
Costin Manoliu - scenarist, Mirela Georgescu - inginer de sunet, Gavriil Pinte - regizor artistic, Milica Creiniceanu - regizor de studio.

În perioada 5 - 11 noiembrie, zilnic, de la ora 16.00, în Foaierul Teatrului Dramatic "Sica Alexandrescu" Brașov - audiție cu public organizata și prezentata de Teatrul Naþional Radiofonic - Radio România, în cadrul FIDC 2018. Intrarea este libera.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro